Archive for August 6th, 2011

Iubeste si fa ce vrei

“În limba ta există o vorbă a trecutului care-mi pare, într-un fel, mai adevărată astăzi decât oricare alta.

Este cea a lui Augustin, “iubeşte şi fă ce vrei”. Căci dacă iubeşti cu adevărat – s-a spus – nu mai faci aceea ce vrei, doar ce trebuie. Poate că lumea de azi e uneori smintită pentru că a despărţit pe «fă ce vrei» de «iubeşte». Ea şi-a luat toate libertăţile şi face tot ce-i place, dar nu iubeşte întotdeauna. (…) S-a sfârşit cu lumea aproapelui; este o lume a departelui nostru, cea în care trăim şi se va trăi. “

(…)

Acest fragment este dintr-o scrisoare scrisă de Constantin Noica fiului său, atunci când a aflat că acesta s-a călugărit. Scrisoarea a fost publicată sub titlul “Scrisoare către Rafail”, în penultimul număr al revistei “Prodromos” (8-9 din 1968). L-am găsit zilele trecute pe Internet și m-am gândit să-l împărtășesc.

Aici puteti citi intreaga scrisoare:
http://rafailnoica.wordpress.com/2009/01/08/constantin-noica-scrisoare-catre-rafail/

Self-defeating mechanisms

 

I enjoy your company most when I am by myself.

All simplifying assumptions are too complicated.

If you remember something too long, you might as well forget it.

Anyone who goes to a psychoanalyst should have his head examined — Samuel Goldwyn.

If I don’t see you again, auf wiedersehen!

I absolutely refuse to be assertive.

None of my close friends has a close acquaintance.

I am not contradicting you.

I won’t hesitate for a moment to avoid answering.

I will now predict an unanticipated result.

Ignore this sign.

You may steal this from me.

Henceforth, you will keep your communications to yourself.

Disregard any further announcements; disregard any further announcements.

Never say “never.”

Whether you mean it or not, be sincere!

If you want to think independently, you must imitate me.

Superstition brings bad luck.

Like everybody else, I’m different.

Statistics show that statistics can’t be trusted.

I saw him do it when no one was looking.

I used to be conceited, but now I’m perfect.

Words are incapable of describing what I am about to tell you.

No one goes there anymore; it’s too crowded. (Not ascribed by Gorn to Yogi Berra.)

Every once in a while it never stops raining.

We Scorpios don’t believe in astrology.

If your father was sterile, the same is probably true of you.

To distinguish the real from the unreal one must experience both.

We need to learn how determinism forces us to act in a certain way, in order to be able to act the way we want to.

Yoga is not only about stretching the body, it is about flexibility of your mind.

the wireless mind, mintea dincolo de simturi – de la Swami Muktidharma

 

Separarea


Intrucat, asa cum spunea Swami, exista un motiv important pentru care avem un corp fizic. Acela de a avea posibilitatea sa lucram asupra materiei, a naturii noastre umane, de a purifica mintea de poluanti, “virusi”, impresii stocate profund in inconstient de generatii intregi.

Nu poti avea experiente spirituale fara o minte antrenata, separata de aceste impresii ascunse.

Primul proces pe care ai nevoie sa-l infaptuiesti este acela de a te separa de ceea ce nu te lasa sa fii o fiinta umana pe deplin. Nu poti cauta sa-l cunosti pe Dumnezeu cu o minte ce nu e libera.

Dupa ce iti stapanesti natura umana, natura spirituala vine singura catre tine. Nu o cauta – intrucat munca ta e sa lucrezi cu emotiile negative, cu lacomia, ura, violenta, posesivitatea, ego-ul.

Abia dupa ce ai infaptuit aceasta munca, ce iti sta in puteri, lumea spirituala se deschide, de la sine. Yoga este o disciplina a acestui proces de separare. Abia dupa aceea poate avea loc procesul de uniune cu Sursa din care venim cu totii. Iar aceasta uniune nu are nevoie de nicio tehnica sau traditie spirituala – ea se produce de la sine in cel care este pregatit.

 

Conectarea

Mintea e cu noi intotdeauna si peste tot. Experienta vietii noastre este de fapt experienta mintii noastre. Iar noi nu stim sa traim in armonie cu ea – ceea ce creaza in viata noastra boli, nefericire, suferinta.

Traim cu o “low frequency mind” – minte ce functioneaza pe frecventa scazuta, fiind epuizata energetic de concentrarea atentiei noastre pe problemele vietii de zi cu zi. Dar pentru a experimenta profunzimea fiintei noastre avem nevoie sa crestem frecventa energie mentale. Avem nevoie de “wireless mind”.

Noi percepem lumea in creier, prin simturi. Este o lume a materiei, inselatoare, intrucat “lumea reala” se afla dincolo de ele. Iar pentru a o accesa, e necesar sa invatam sa ne conectam la realitate in mod direct, “wireless”, fara ajutorul simturilor. Pentru a patrunde “dincolo”, in spatiul vast al inconstientului personal si colectiv si pentru a ramane constienti, avem nevoie sa reinvatam cum sa ne relaxam.

O relaxare atat de profunda incat sa pierdem “constiinta corporala” data de simturi si sa incepem sa percepem realitatea altfel. Noi facem acest lucru in fiecare noapte, dar fara a ne pastra constienta. Cum facem asta ziua, insa?

 

Poarta

Poarta dintre cele doua lumi in care traim simultan – cea materiala si cea energetica, spirituala – o reprezinta propria respiratie.

O minte linistita, “meditativa” are ca aliat o respiratie calma, inceata, armonioasa. Cand ne observam respiratia percepem ceva dincolo de ea: prana, energia.

Ea este de fapt cea mai importanta hrana care ne sustine viata. Cand inspiram incet si profund dam ocazia corpului sa primeasca un influx mai mare de energie.

Prana, energia cosmica se combina cu rezerva ta de prana, o improspateaza, o dinamizeaza, sprijina procesele celulare – iar acesta e motivul pentru care respiratia corecta are o insemnatate covarsitoare. Cand dormim, ritmul respiratiei incetineste si mintea constienta este “blocata”, avand acces catre inconstient.

Cand intram intr-o relaxare si meditatie profunda are loc acelasi fenomen. Cu o postura corecta, fara tensiuni, ritmul respiratiei incetineste, pierdem treptat perceptia corpului si putem patrunde in inconstient – de data aceasta, fara a adormi, ca noaptea, ci pastrandu-ne constiinta.

Acesta este modul in care putem explora realitatea descoperind esenta ei, ceea ce este neschimbator, permanent. Astfel, ramanem mereu in centru si, asa cum spunea Swami, putem pastra aceeasi atitudine in fara oricarei experiente a vietii – ceea ce reprezinta modul corect de a trai.


August 2011
S M T W T F S
« Jul   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031